En Kaliteli Su Arıtma Sistemi
Su arıtma cihazı almak için harekete geçen her kişide en kaliteli su arıtma cihazını almalıyım düşüncesi ön planda bulunur. Peki bir su arıtma cihazını en kaliteli hale hangi özellikler getirir? Ya da bir su arıtma cihazını diğerlerinden öne geçiren şey nedir? Bilinçli bir kullanıcı olarak yola çıktığınız bu alışverişte size daha iyi yardımcı olmak için belli başlı özellikleri ve şartları size sunmak istedik. Her gün hızla kullanımı yaygınlaşan su arıtma cihazları, farklı firmalar tarafından birçok reklamla karşımıza çıkmakta. Her gün televizyondaki reklamlarda, internet sitelerinde, gazete ve günlük dergilerde birbirinden farklı birçok su arıtma cihazını görüyoruz. Dünya çapında kullanımı olan bu ürünün benzer nitelikteki görsellerinin olması bizi yanıltmasın. Çünkü dış görünüşleri ne kadar benzer olsa da onları birbirinden ayıran tek özellik renkleri ya da amblemleri değildir.
Kaliteli bir su arıtma da olması gereken belli başlı özellikler vardır. Bu hem ürünü hem de firmayı diğerlerinden ayıran önemli bir özelliktir. Peki kaliteli bir su arıtmada hangi özellikle bulunmalıdır?
Su arıtma sistemlerinde kullanılan 3 farklı arıtma yöntemi vardır. Bunlardan en yaygını ve en çok kullanılanlarını sırasıyla şu şekilde sıralayabiliriz:
- Reverse Osmosis Sistemi (Ters osmos): Türkçe ters osmos olarak adlandırılan bu filtrasyon tekniği ile sudaki bütün yabancı maddeler ayrıştırılabilmektedir. Bu teknoloji membranlarında sadece su moleküllerinin geçebileceği büyüklükte delikler bulunmaktadır. 1 milimetrenin 10 milyonda biri büyüklüğüne angstrom adı verilmektedir. Membran gözenekleri 5 angstrom büyüklüğüne sahiptir. Yüksek basınç altında su molekülleri osmos istikametinin tersine hareket ederek yabancı maddelerinden arınır.
- UV Sistem (Ultraviyole sistem): Ultraviyole (U.V.) ışınlarıyla suların dezenfeksiyonu, ekolojik ve teknik avantajları sayesinde kullanılmaktadır ve günümüzde pek çok alanda klor gibi kimyasal dezenfektanların yerini almaktadır. 254 nm dalga boylu UV ışınları, su içindeki her türlü mikroorganizmayı hiçbir zararlı yan ürün, koku veya tat oluşturmadan ve suyun doğal özelliklerini bozmadan etkisiz hale getirmektedir.
- UF Sistem (Ultrafiltrasyon): Tanecik boyutu 0,02 mikron seviyesine kadar olan partiküller bu filtrasyon tekniği ile tutulabilmektedir. Bu maddeler arasında bakteri ve virüsleri de saymamız mümkündür. Uygun maliyeti sebebiyle büyük ölçekte endüstriyel ve şehir şebekeleri için kullanılır.
Su arıtma sistemlerinde kullanımı en yaygın olan arıtma yöntemi yukarıda da belirttiğimiz gibi Reverse Osmos sistemidir. Sektördeki birçok firmada yaygın olarak bu sistemi kullanmaktadır. Hem sistemin filtre maliyetleri daha düşük olduğu için hem de kullanıma bağlı filtre değişimi yapılabilmesi sebebiyle tercih edilir.
Kaliteli bir su arıtma sisteminde bulunması gereken özellikleri sıralayacak olursak:
- Kaliteli bir su arıtma cihazının TDS oranlarını içilebilir özelliklerde vermesi gerekir.
- Suyun depolanmasında kullanılan malzemenin insan sağlığına uygun özelliklerde olması gerekir.
- Ürünün NSF, FDA ve WQA sertifikalı olması ve kullanılan malzemelerin bu sertifikalara sahip olması gerekir.
- Kurulum firma tarafından sağlanmalıdır.
- Ürünün firma garantisi olması ve bu garantinin belirli parçaları kapsaması gerekir
- Bakım ve yedek parça temini ürünün satın alındığı firma tarafından uygun sertifikalarda ve orijinal parçalar olması gerekir.
- Satış sonrası hizmet noktasında müşteri memnuniyeti ön planda tutulmalı ve müşteri mağdur edilmemelidir.
Bu özellikler bir su arıtma cihazını kaliteli olarak nitelendirmenize yardımcı olur. En önemli nokta ise satış sonrası hizmetin kalitesidir. Siz de su arıtma cihazı almaya karar verdiğiniz de bu özelliklere dikkat ederek doğru bir tercih yapabilirsiniz.
Blogger: Şeyda Ayaz