Sepet

© 2020 Waterstation. Tüm hakları saklıdır.

su-yumusatma-cihazlari-nasil-calisir

Su Yumuşatma Cihazları Nasıl Çalışır?

 Günümüzde hemen hemen her evde bulunan su arıtma cihazları; güvenilir ve sağlıklı su içmek isteyen birçok aileye hizmet sunan bir cihazdır. Suyun kimyasal ve diğer maddelerden arındırılmasıyla elde edilen temiz içme suyunu bize sunan bu ürün sert suyu hemen fark etmemize de sebep olur. Bu noktada  suyunuzda sertliğe neden olan mineralleri tutarak yumuşak su elde etmeniz sağlayan su yumuşatma cihazları suyun sertliğini gidererek makine ve ekipmanlarınızı; ev aletlerinizi ve eşyalarınızı sudaki kirecin olumsuz etkilerinden korumanıza yardımcı olur.

  Peki ya neden suyu yumuşatmaya ihtiyaç duyarız düşündünüz mü? Bu konuyu şu şekilde açıklayabiliriz;

Suyun içerisinde bir takım iyonlar vardır. Bu iyonlardan kalsiyum ve magnezyum, suda sertliğe neden olan iyonlardır. Suda bulunan kalsiyum ve magnezyum miktarı sudaki sertlik miktarını belirler ve genelde sertlik birimi olarak Fransız Sertliği terimi kullanılır.

 

Suların sertlik derecesi aşağıdaki gibi sınıflandırılır;

 

  • Çok Yumuşak Sular 0 - 7 F
  • Yumuşak Sular 7 - 14 F
  • Orta Sert Sular 14 - 21 F
  • Oldukça Sert Sular 21 - 32 F
  • Çok Sert Sular 32 - 54 F

 

  Suyun sertlik derecesi, insan sağlığını doğrudan etkilemese de maddi ve estetik bakımdan çok önemlidir. Sert sular sanayide ve ya üretimde kullanmak, yemek pişirmek ve çamaşır yıkamak için elverişli sular değildir. Fazla sabun kullanımına neden oldukları ve endüstride kazan ve borularda kireç oluşumuna yol açtıkları için tercih edilmezler. Bu noktada da birçoğu yerde su yumuşatma sistemi kullanılır. Maliyeti en aza indirgemek ve sanayi ya da evlerde su ile çalışan cihazların ömrünü uzatmak için yaygın kullanılan bu sistemler nasıl çalışır gelin bir göz atalım;

   Suda bulunan Kalsiyum ve Magnezyum iyonlarının sebep olduğu sertliği gidermek için iyon değiştirici katyonik reçineler kullanılır. Bu reçineler sodyum formundadır. Su Yumuşatma Sistemleri tam otomatik sistemlerdir.

Su içi reçine dolu filtreden geçirilir. Suda bulunan sertlik iyonları sodyum iyonları ile yer değiştirir. Böylelikle su yumuşatılmış olur. Belli miktarda sert su, su yumuşatma filtrasyon sisteminden geçtikten sonra, reçine tanecikleri sertlik mineralleri ile kaplanır. Sertlik iyonlarının reçineye tekrar tutunabilmesi için sistem tuzlu su (NaCl) ile rejenerasyona girer. Tuzlu su içi reçine dolu tanka verilir ve reçine sodyuma doyar.  Yıkama işleminde kalsiyum ve magnezyum iyonları tarafından bloke edilen reçine tuzun kloru ile birleşerek drenaj hattından atık su olarak dışarıya atılır.

Su Yumuşatma işlemi bu şekilde reçine doydukça otomatik olarak rejenerasyona girerek devam eder.

 

Su yumuşatma cihazı nasıl rejenere olur? 

  Su yumuşatma cihazı içindeki reçine tanecikleri doyma noktasına ulaştıktan sonra suya sertlik veren iyonları tutamaz hale gelir. Bu aşamada rejenere edilmeleri gerekir. Rejenerasyona işlemi, su yumuşatma cihazının otomasyon valfi aracılığıyla otomatik olarak yapılır. Reçineler doyduğunda otomasyon valfi devreye girer. İçinde tablet tuz bulunan tuz tankındaki tuzlu suyu, su yumuşatma cihazının tankına doldurur. Su yumuşatma cihazındaki reçine rejenere edildikten sonra temiz su ile durulanır. Durulama işlemi ile fazla tuz ve sertlik mineralleri tanktan atılır. Su yumuşatma cihazı tekrar sertlik iyonlarını tutmaya hazır durumdadır. Standart bir su yumuşatma sistemi dört ana bölümden oluşur: Reçine tankı, reçine, otomasyon valfi ve tuzlu su tankı.

 Şeyda Ayaz   2019

0(850) 532 0282 Müşteri hizmetlerimizi arayıp özel olarak bilgilendirilebilir ya da

Hemen Teklif Al butonuna tıklayıp formu bize iletebilirsiniz.

Hemen Bilgi Alın

Ücretsiz keşif için sizi ziyaret edelim, evinize ve iş yerinize en uygun su arıtma cihazı ihtiyacınızı belirleyelim.

Telefon
WhatsApp