Su Arıtma Sistemlerinde Filtre Dizilimi.
Su arıtma sistemleri günümüzde neredeyse her evde bulunan bir beyaz eşya haline geldi. Artık aileler su arıtma sistemlerini vazgeçilmez olarak görmeye başladı. Günlük hayatta en çokta ev hanımlarının beğenisini alan su arıtma sistemleri; hanımlar için büyük avantaj haline geldi. Belirli zamanlarda bakım yapılan ve maliyetlerinizi yarı yarıya azaltan bu ürünler gün geçtikçe popülerliğini arttırıyor. Su arıtma işlemini osmos ile gerçekleştiren ve ters osmos ile suyu arıtarak size sağlıklı ve yumuşak bir içimli su sağlayan bu ürünler belirli periyotlarda bakım ve filtre değişimine ihtiyaç duyarlar.
Peki, kullandığınız bu ürünün filtrelerini değiştirirken nelere dikkat etmelisiniz? Gelin bunları birkaç madde ile açıklayalım.
- Orijinal ve garantili filtreler tercih edilmeli
- Daha önce kullanılmamış ve ambalajlı ürün temin etme
- Su arıtma sektöründe bilgili kimseler tarafından işlem sağlatma
- Yan sanayi ürünlerden kaçınma
- Güvenilir kişilerle çalışmak
Filtre değişimlerinde en önemli nokta filtrelerin doğru şekilde sıralanması ve doğru ürün kullanılmasıdır. Filtre dizilimleri her cihaz için aynıdır. Markası ne olursa olsun su arıtma sistemlerinin çalışma prensipleri ve filtre sıralamaları aynıdır. Arıtma sistemlerinde ilk filtre 1 numaralı Sediment filtredir. Bu filtre cihazın ilk filtresidir çünkü suyla beraber gelen kaba kir dediğimiz mikroskobik boyutlarda dahi olsa çakıl kum taş toz çamuru tutan filtredir. Hemen ardından 2 numaralı filtre olan Granül Aktif Karbon (GAC) filtre gelir. Bu filtre tüm cihazlarda 2. basamaktaki filtre olmalıdır. Bu filtre ise sudaki kötü renk, toz taneciklerini tutmak ve suyu berraklaştırmakta görevlidir. Bir sonraki filtre ise üzerinde 3 yazan Blok Karbon Filtredir. En çok dikkat edilmesi gereken şey 2 numaralı filtreden farklı olması gereken bu filtrenin yerine de 2 numaralı filtrenin konulmasıdır. Üzerinde her ne kadar 3 yazsa bile güvenilir bir firmayla çalışıp bu filtrenin gerçekten kullanıldığına emin olmanızda fayda var. Çünkü 3 numaralı filtre: klor, tat ve kokuyu gidermenin yanı sıra sudaki kimyasalları da temizler ve ana membran filtreye giden su kaba kirlerden arındırılmış olur. Daha sonra ön filtre işlemi bitmiş olan su 4 numaralı Reverse Osmos Membran filtreye gider. Bu filtre de sudaki mikrobiyolojik ve kimyasal arıtım gerçekleşir. Yani Reverse Osmos işlemi burada gerçekleşir. 5 aşamalı cihazlarda su son olarak 5 numaralı Post Karbon Filtre (tatlandırıcı) ye gider. Burada ham hale gelen su yumuşak bir içime kavuşur ve bu şekilde bardağınıza dolar. 6 aşamalı cihazlarda ise son basamakta Alkalin filtre yer alır. Buda yumuşak içimli suyunuzu pH dengesi sağlayarak kaliteli bir su sunar.
Yani kaliteli bir su arıtma cihazında dizilim şu şekilde olmalıdır.
- 1: Sediment Filtre
- 2: Aktif karbon Filtre (GAC)
- 3: Blok Karbon Filtre
- 4: Reverse Osmos Membran Filtre
- 5: Post Karbon Filtre
- 6: Alkalin Filtre