Sebze Meyve Yıkamada Suyun Önemi
Günümüzde artık sebze meyve yemek ve almakta eskisi kadar masum değil ne yazık ki. Herkesin bildiği gibi kullanılan tarım ve zirai ilaçlar artık eskisi kadar zararsız, doğal değil. Meyve ve sebzeleri tüketirken en çok dikkat etmemiz gereken durumlardan biri de tüketim öncesi yıkama işlemi. Meyve ve sebzelerimizi nasıl yıkıyoruz? Ya da buna gereken önemi veriyor muyuz? Sebze meyve yıkamada yalnız su yeterli olur mu? Bu gibi soruları kendimize sorarak sağlıklı bir tüketim gerçekleştirebiliriz.
Meyve ve sebzelerin yıkanarak ayrıştırılması, doğru teknik ve doğru koşullarda yıkanması ile ancak mümkün olur. Tüketmeden önce satın aldığımız besin maddesini güzelce yıkamamız gerekir. Yıkamadan tüketilen meyve ve sebzeler direk sağlığa zararlı bakteri ve zirai ilaçlarla hastalık ve zehirlenmelere yol açıyor. En "doğal" olanı bile çeşit çeşit kimyasala maruz kalıyor, bu olmasa bile üzerinde bir sürü bakteri, parazit oluyor. Hal böyle olunca da onları iyice temizlemek, güzelce yıkamak büyük önem kazanıyor. "Sebze ve meyveler nasıl yıkanmalı" deyince bu işlemi çok fazla çeşitlendirebiliriz. Ama buradaki ana unsur ‘’su’’. Çünkü meyve ve sebzeler direk olarak sudaki mikroorganizmaları içine alarak suyun içerisindeki zararlı mikroorganizmalarla tepkimeye girmekte. Peki ya su ile sebzelerimizi temizleyelim derken ya kendimizi daha ciddi düzeylerde zehirlemek üzereysek. Sularımızın içinde bulunan klor suyla birlikte canlı yüzeyleri aşarak değdiği her yere kolaylıkla sızabilir. Büyüklerimiz eskiden suya sirke koyarak temizlemek istedikleri şeyleri dezenfekte ederlermiş. Bu hala kullandığımız bir yöntem olmakla beraber değişen tek şey sularımızın kirlilik oranı. sirke
Geçtiğimiz son 15 yıldır birçoğu metropollerde şebeke suları hem hasta eder boyutta hem de içilemez durumda. Bunun önüne geçmek isteyenlerin başvurduğu birçok farklı yöntem olsa da sürekli elimizin altında olup kolaylık sağlayan bu suya ancak çeşmeden ulaşılabilmekte. Bu yüzden kullandığımız sular her alanda dikkat etmemiz gereken bir durum meydana getirmekte. Suyunuzu analiz ettirerek veya klor testiyle suyunuzun içindeki kloru ve bunu meyve sebzenizin nasıl emdiğini göreceğiniz bir deney yaptırmanız sizin için faydalı olacaktır. Aşağıda bıraktığım linkte bu şekilde uygulanmış bir klor testi bulunmaktadır. Bunun suyunuzun kirliliği veya temizliği ile bir ilgisi bulunmadığını yalnızca bunun bir klor testi olduğunu özellikle belirtmek isterim. Siz de bu videoyu izleyerek hem suyunuzun ne denli klor barındırdığını görebilirsiniz, hem de sebze meyve yıkamada suyun nasıl bir unsur olduğunu görebilirsiniz.
https://waterstation.com.tr/urunlerimiz
https://www.youtube.com/watch?v=WYuDiTzKHZE
Blogger : Şeyda Ayaz