SAĞLIKLI İÇME SUYU NASIL OLMALI ?
Sağlıklı Su Nedir?
İnsan sağlığına zararlı olabilecek mikroorganizmaları ve kimyasalları içermeyen aynı zamanda sağlık için
gerekli mineralleri yeterli ve dengeli miktarda içeren renksiz, kokusuz ve berrak olan su SAĞLIKLI
sudur .
SAĞLIKLI içme suyunun özellikleri nelerdir?
- Kokusuz, renksiz, berrak ve içimi hoş olmalıdır.
- Fenoller, yağlar gibi suya kötü koku ve tat veren maddeler içermemelidir.
- Hastalık yapıcı mikroorganizmalar içermemelidir.
- Yeterli derecede yumuşak olmalıdır.
- Hidrojen sülfür, demir ve mangan gibi elementleri ihtiva etmemelidir.
- Suda sağlığa zararlı kimyasal maddeler bulunmamalıdır.
NEDİR BU KİMYASAL MADDELER?
- Arsenik,
- Kadmiyum,
- Krom,
- Kurşun,
- Cıva
gibi bazı kimyasal maddeler zehirli etki yapabilir.
Bunun yanında,
- baryum,
-
nitrat,
-
florür,
-
radyoaktif maddeler,
-
amonyum,
-
klorür
gibi maddeler sınır değerlerinin üzerinde olduklarında sağlığa olumsuz etkileri olan maddelerdir.
İçilebilir suyun özelliklerini üç grup altında toplamak mümkündür.
-
Fiziksel özellikler: Bulanıklık, renk, koku, sıcaklık , radyoaktivite
-
Kimyasal özellikler: Sertlik derecesi, organik ve inorganik içerikler, pH ve zehirli bileşikler vb.
-
Biyolojik özellikler: Bakteriler, virüsler, parazitler vb.
İÇME ve KULLANMA SULARININ FİZİKSEL NİTELİKLERİNİN
STANDARTLARI
NİTELİK |
STANDART |
ETKİLER |
Bulanıklık |
Berrak |
Organik ve İnorganik maddeler ile bulanıklık |
Renk |
Renksiz |
Endüstriyel atıklar ile “siyah”, organik maddeler ile “sarı”, Demir ile “kırmızı” renk |
Koku |
Kokusuz |
Organik maddeler, endüstri atıkları ile kötü koku |
Sıcaklık |
4-12 ‘C |
Sıcaklık artışı ile mikroorganizmaların üremesinin kolaylaşması |
Radyoaktivite |
Alfa aktivite=0.1 Bq/lt Beta aktivite=1 Bq/lt |
Radyoaktif patlamalar sonucunda oluşan serpintiler |
İÇME ve KULLANMA SULARINDAKİ KİMYASAL
MADDELERİN STANDARTLARI
MADDE |
STANDART MİKTAR |
ETKİLER |
Oksijen |
6-12 mg/lt |
Fazlalığı organik maddeler ile kirlenme
Eksikliği “Agressivite” özelliği |
Karbon Dioksit |
15-18 mg/lt |
Fazlalığı “Agressivite” özelliği |
İyot |
10-20 gama /lt |
Eksikliği “Andemik Guatr” |
Flor |
0.5-1.5 mg/lt |
Fazlalığı “Flourozis” Eksikliği “Diş çürükleri” |
|
|
|
Magnezyum |
50-180 mg/lt |
Fazlalığı “Su sertliği” |
Klorür |
200-600 mg/lt |
Fazlalığı özellikle idrar ile kirlenme |
Nitrat |
20-45 mg/lt |
Fazlalığı organik maddeler ile kirlenme göstergesi |
Nitrit |
3-5 mg/lt |
Fazlalığı organik maddeler ile kirlenme göstergesi |
Kalsiyum |
75-120 mg/lt |
Fazlalığı “Su sertliği” |
İçme – kullanma suyunda sertliği oluşturan en önemli maddeler Ca, Mg katyonlarıdır.
Sularda bir de geçici ve kalıcı sertlik söz konusudur.
Geçici sertlik ;
kalsiyum bikarbonat ve karbonat bileşiklerinden ileri gelir; suyun kaynatılması ile giderilir.
Kalıcı sertlik ;
sülfat ve klorür bileşiklerinden ileri gelir.
Sertlik birimi Fransız sertlik derecesi olup 1 Fransız Sertlik Derecesi “1 litre suda 10 mg Kalsiyuım Karbonatın verdiği sertlik düzeyi” olarak tanımlanmaktadır.
Sertlik düzeyleri :
-
Tatlı su (0-7 sertlik derecesi)
-
Yumuşak su (7-14 sertlik derecesi)
-
Orta sert su (14-28 sertlik derecesi)
Sert su (28 ve üzeri sertlik derecesi) olarak sınıflanmaktadır.
Son yıllarda yapılan epidemiyolojik çalışmalarda yumuşak suların kullanıldığı bölgelerde sert suların kullanıldığı bölgelere göre kalp- damar sistemi hastalıklarından ölümlerin daha fazla olduğu gözlemlenmektedir.
KAYNAKLAR
- Yassi A, Kjelström T, Kok de T, Guidotti LT, Basic Environmental Health, Chapter 6, UNEP, Oxford 2001.
- Güler Ç, Benli D, Vaizoglu S. Su Kirliligi. Halk Saglıgı Temel
Bilgiler Kitabında. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 2006; 521-
537.