Sağlıklı Su Nedir?
İnsan sağlığına zararlı olabilecek mikroorganizmaları ve kimyasalları içermeyen aynı zamanda sağlık için
gerekli mineralleri yeterli ve dengeli miktarda içeren renksiz, kokusuz ve berrak olan su SAĞLIKLI
sudur .
SAĞLIKLI içme suyunun özellikleri nelerdir?
NEDİR BU KİMYASAL MADDELER?
gibi bazı kimyasal maddeler zehirli etki yapabilir.
Bunun yanında,
nitrat,
florür,
radyoaktif maddeler,
amonyum,
klorür
gibi maddeler sınır değerlerinin üzerinde olduklarında sağlığa olumsuz etkileri olan maddelerdir.
İçilebilir suyun özelliklerini üç grup altında toplamak mümkündür.
Fiziksel özellikler: Bulanıklık, renk, koku, sıcaklık , radyoaktivite
Kimyasal özellikler: Sertlik derecesi, organik ve inorganik içerikler, pH ve zehirli bileşikler vb.
Biyolojik özellikler: Bakteriler, virüsler, parazitler vb.
İçme – kullanma suyunda sertliği oluşturan en önemli maddeler Ca, Mg katyonlarıdır.
Sularda bir de geçici ve kalıcı sertlik söz konusudur.
Geçici sertlik ;
kalsiyum bikarbonat ve karbonat bileşiklerinden ileri gelir; suyun kaynatılması ile giderilir.
Kalıcı sertlik ;
sülfat ve klorür bileşiklerinden ileri gelir.
Sertlik birimi Fransız sertlik derecesi olup 1 Fransız Sertlik Derecesi “1 litre suda 10 mg Kalsiyuım Karbonatın verdiği sertlik düzeyi” olarak tanımlanmaktadır.
Tatlı su (0-7 sertlik derecesi)
Yumuşak su (7-14 sertlik derecesi)
Orta sert su (14-28 sertlik derecesi)
Sert su (28 ve üzeri sertlik derecesi) olarak sınıflanmaktadır.
Son yıllarda yapılan epidemiyolojik çalışmalarda yumuşak suların kullanıldığı bölgelerde sert suların kullanıldığı bölgelere göre kalp- damar sistemi hastalıklarından ölümlerin daha fazla olduğu gözlemlenmektedir.
Bilgiler Kitabında. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 2006; 521-
537.