XXX TL ve Üzeri Alışverişlerde Kargo Bedava!

SAĞLIKLI İÇME SUYU NASIL OLMALI ?

SAĞLIKLI İÇME SUYU NASIL OLMALI ?
SAĞLIKLI İÇME SUYUNUN ÖNEMİ
İçindekiler
  1. KAYNAKLAR

Sağlıklı Su Nedir?

İnsan sağlığına zararlı olabilecek mikroorganizmaları ve kimyasalları içermeyen aynı zamanda sağlık için

gerekli mineralleri yeterli ve dengeli miktarda içeren renksiz, kokusuz ve berrak olan su SAĞLIKLI

sudur .

SAĞLIKLI içme suyunun özellikleri nelerdir?

  • Kokusuz, renksiz, berrak ve içimi hoş olmalıdır.
  • Fenoller, yağlar gibi suya kötü koku ve tat veren maddeler içermemelidir.
  • Hastalık yapıcı mikroorganizmalar içermemelidir.
  • Yeterli derecede yumuşak olmalıdır.
  • Hidrojen sülfür, demir ve mangan gibi elementleri ihtiva etmemelidir.
  • Suda sağlığa zararlı kimyasal maddeler bulunmamalıdır.
  •  

NEDİR BU KİMYASAL MADDELER?

  • Arsenik,
  • Kadmiyum,
  • Krom,
  • Kurşun,
  • Cıva

gibi bazı kimyasal maddeler zehirli etki yapabilir.

Bunun yanında,

  • baryum,
  • nitrat,

  • florür,

  • radyoaktif maddeler,

  • amonyum,

  • klorür


gibi maddeler sınır değerlerinin üzerinde olduklarında sağlığa olumsuz etkileri olan maddelerdir.

 

İçilebilir suyun özelliklerini üç grup altında toplamak mümkündür.

 

  1. Fiziksel özellikler:  Bulanıklık, renk, koku, sıcaklık , radyoaktivite

  2. Kimyasal özellikler: Sertlik derecesi, organik ve inorganik içerikler, pH ve zehirli bileşikler vb.

  3. Biyolojik özellikler: Bakteriler, virüsler, parazitler vb.

İçme – kullanma suyunda sertliği oluşturan en önemli maddeler Ca, Mg katyonlarıdır.

Sularda bir de geçici ve kalıcı sertlik söz konusudur.

Geçici sertlik ;

kalsiyum bikarbonat ve karbonat bileşiklerinden ileri gelir; suyun kaynatılması ile giderilir.

Kalıcı sertlik ;

sülfat ve klorür bileşiklerinden ileri gelir.

Sertlik birimi Fransız sertlik derecesi olup 1 Fransız Sertlik Derecesi “1 litre suda 10 mg Kalsiyuım Karbonatın verdiği sertlik düzeyi” olarak tanımlanmaktadır.

 

Sertlik düzeyleri :

 

  • Tatlı su (0-7 sertlik derecesi)

  • Yumuşak su (7-14 sertlik derecesi)

  • Orta sert su (14-28 sertlik derecesi)

Sert su (28 ve üzeri sertlik derecesi) olarak sınıflanmaktadır.

Son yıllarda yapılan epidemiyolojik çalışmalarda yumuşak suların kullanıldığı bölgelerde sert suların kullanıldığı bölgelere göre kalp- damar sistemi hastalıklarından ölümlerin daha fazla olduğu gözlemlenmektedir.

KAYNAKLAR

  • Yassi A, Kjelström T, Kok de T, Guidotti LT, Basic Environmental Health, Chapter 6, UNEP, Oxford 2001.
  • Güler Ç, Benli D, Vaizoglu S. Su Kirliligi. Halk Saglıgı Temel

Bilgiler Kitabında. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 2006; 521-

537.

  • iski.gov.tr

  • ctf.edu.tr/halk/Çevre Sağlığı İçme ve Kullanma Suları.pdf

 

Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Yükleniyor...