İnsan susuz kaç gün yaşayabilir ?
Yetişkin bir insanın vücudunun ortalama %60 ı sudur. Su vücudumuzun hemen her yerinde bulunur. Vücudumuzdaki toplam su miktarı, üç ana yerde bulunmaktadır: Hücrelerimizin içinde (suyun üçte ikisi), hücrelerimiz arasındaki boşlukta ve kanımızda (suyun üçte biri). Örneğin, 80 kiloluk bir erkek yaklaşık olarak 48 litre sudan meydana gelmektedir. 28 litresi, hücreler arası sudur.14 litre, hücre dışı suda bulunur ki bunun da; 3 litresi kan plazmasıdır.1 litresi transselüler sıvıdır (serebrospinal sıvı, oküler, plöral, peritoneal ve sinoviyal sıvılar ).10 litresi, hücreleri çevreleyen sulu bir ortam olan arayer sıvısıdır. Ayrıca, tüm hayati organlarımız farklı miktarda su içerir: Beyin, akciğer, kalp, karaciğer ile böbrekler- organa bağlı olarak %65 ile %85 arasında – büyük miktarda su içerirlerken, kemikler daha az su içerir (ancak yine de bu oran %31’dir).
Vücudumuzun kanı pompalaması nefes vermemiz yaşamsal olayların devamlılığı ve aklınıza gelebilecek her türlü işlev su ile sağlanır. Bir insanın günde ortama en az 1,5 lt. su içmesi gerekir. Bu uzmanlar tarafından hala tartışılan; kimilerine göre 8 bardak en az iken kimiler 10 bardak ve üzerinin doğru olduğunu savunur. Su içmek için susamayı beklemek oldukça yanlış bir tutumdur. Çünkü susamak; ,insan vücudunun verdiği son susuz kalma belirtisidir. Bir insanın sağlıklı bir şekilde hayatını devam ettirmesi için mutlaka su veya sıvı tüketmesi gerekir. Su metabolik olarak sindirilmediği için diğer sıvılardan daha faydalıdır. Çünkü asitli ya da sulu yiyeceklerden alınan sıvı vücutta önce sindirilir sonra bu besin maddelerinden su ayrıştırılır.
Peki, bir insan susuz ne kadar yaşayabilir? Bu sorunun cevabına en yaygın bilinen 3 cevabını vermek isterdik fakat bulunulan ortamın koşulları, nem dengesi, iklim ve çevresel birçok faktör bunu etkileyecektir. Bilimin verdiği cevap ise 7 gündür. Bir insan susuz en fazla 7 gün hayatta kalabilir. Bu süre 168 saat olarak söylenebilir. Çocuklar için veya sağlık durumu iyi olmayan biri için ise bu durum değişiklik gösterebilir.
Buna göre bir insan susuz kaldığı zaman vücudunda tüm hücreleri susuzluk yaşamaya başlayacaktır. Vücutta bitkinlik, kan basıncında düşme, idrara az çıkma ve hiç çıkamama, yoğun baş ağrısı gibi belirtiler baş göstermeye başlayacak ve en gözlenebilir etkisi ise vücutta kuruluk başlayacaktır. Vücuttaki suyun azalması sindirim sistemi bozuklukları, bağırsak sıkışmaları, zihinsel performansta bozulmaları beraberinde getirir.
Uzun süreli susuzluk sonrasında vücuttaki sıvı miktarının yüzde 15'inin kaybedilmesi, komaya ve hatta yaşamın kaybedilmesine bile neden olabilir.
Yüzde 10 su kaybı hayati tehlikeye yol açar!
Blogger: Şeyda Ayaz