İçme Suyu ve Doktorların Tercihi
Uzmanlar cam şişe ve arıtma dedi
Türkiye, insan sağlığını hiçe sayan damacana su markalarını konuşuyor. Biz de beslenme uzmanları ve doktorlara, 'su tercihlerini' sorduk. Kimi arıtma cihazıyla şebeke suyu kullanıyor, kiminin tercihi ise cam şişeler ve maden suyu
Giriş Tarihi: 6.8.2012
Sağlık Bakanlığı'nın, sağlığı tehdit eden damacana su üreticilerini deşifre etmesinin yankıları sürerken, günlük su ihtiyacımızı nasıl karşılamamız gerektiğiyle ilgili de tartışmalar alevlendi. aHaber'in ortaya çıkardığı skandal sonrası yorum yapan kimi sağlık uzmanları damacana su yerine cam şişeleri tercih etmek gerektiğini kimiyse su arıtma cihazları sayesinde şebeke suyunun arıtılıp içilebileceğini savunuyor. İşte uzmanların evlerindeki tercihleri:
ARITILMIŞ ŞEBEKE SUYU
Doç. Dr. Kenan Keskin (Memorial Şişli Hastanesi): Ben evimde yaklaşık 5 yıldan beri su arıtma sistemine sahibim. Şebeke suyunu bu sistemden geçirerek elde ettiğim suyu hem içmek için hem de çay ve yemeklerde gönül rahatlığı ile kullanıyorum. Zira suyun kalitesini istediğim zaman ölçerek de görebiliyorum. Tabii ki bu sistemin periyodik bakımlarının düzenli olarak yapılması ihmal edilmemelidir.
MUSLUK SUYU VE CAM ŞİŞE
Yard. Doç. Dr. Afet Erbay (Medical Park İzmir Hastanesi): Ben evimde musluk suyu ve cam şişe suyu tercih ediyorum. Tabii ki bir hekim olarak önerim, cam şişede depolanan içeceklerdir. Su ya da maden suyu; ne olursa olsun cam şişede tercih edilmelidir.
TELEFONLA SU SİPARİŞ ETMEM
Selahattin Dönmez (Beslenme ve Diyet Uzmanı): Ben güvenilir marka şişelenmiş 5 litre olan büyük su ve şişede mineralli su kullanıyorum. Yemeklerde şişelenmiş, sofrada hem şişelenmiş hem mineralli su bulunduruyorum. Asla telefonla su istasyonlarından açıkta veya kendi şişeleme yöntemleri ile hazırlanmış su almam. Pet veya cam şişede bir kere kullanılıp atılan güvenilir marka su ve maden suyu (mineralli su) kullanmanızı öneririm. Böylece mikrobiyolojik olarak boşalan bir damacanaya yeniden su konulması riskini minimize etmiş oluyorsunuz.
KÜÇÜK ŞİŞE SU TERCİH EDİYORUM
Emel Unutmaz Duman (Medical Park Beslenme ve Diyet Uzmanı): Ben Sağlık Bakanlığı kontrolünde olan daha küçük şişeleri tercih ediyorum. Evde yemek ve çay yapımında ise musluk suyu kullanıyorum. Benim önerim düzenlemeler gelene kadar daha küçük şişeler kullanılması. Suyun pH aralığının 7 - 7.5 arasında olmasını tercih etmekte fayda var. 7.5'e ne kadar yakınsa da o kadar iyi olur.
ARITMA CİHAZIM VAR
Uzm. Dr. Ender Şaraç (Sağlıklı Yaşam Uzmanı): Şu an arıtma suyu içiyorum. Hem iş yerinde hem evimde arıtma cihazım var. Filtresini kontrol ediyorum. Bu konu netleşene kadar imkânı olanlar evlerine iyi ve güvenilir bir filtre cihazı taktırabilirler. Günde en az 2 şişe cam şişede maden suyu içilebilir. Maça gittiniz, arabayla yoldasınız, arabada oruç açacaksanız küçük pet şişeler kullanılabilir. Suların çok satıldığı, hızlı sürkülasyonun olduğu yerden pet şişe alın. Beklememiş, taze olsun.
DAMACANADAN CAM ŞİŞEYE
Şefike Aydın Selçuk (Memorial Ataşehir- Uzman Diyetisyen): Evimde damacana olarak aldığım suları, dışarıda ise cam şişe suları tercih ediyorum. Evde iyi bir arıtma cihazı varsa da sularınızı cam şişelerde saklayabilirsiniz ya da güvenilir bir markanın damacana sularını da öneriyorum.
Kaynak : https://www.sabah.com.tr/yasam/2012/08/06/uzmanlarin-tercihi-cam-sise-ve-aritma