Günde Ne Kadar Su İçilmeli ?
Su, vücuda alınan en önemli sıvıdır. Saklıklı yaşayabilmek için günlük yeterli su içmeliyiz.
Eğer kendimizi yorgun ve halsiz hissediyorsak, gün içinde baş ağrısı çekiyorsak , daha az idrara çıkıyor ve ağız kuruluğu yaşıyorsak bilin ki vücudumuz susuz kalmış demekir.
Peki günde ne kadar su içmeli?
Bugüne kadar bir insanın günlük alması gereken su miktarı tam olarak belirten bir bilimsel rapor bulunmamaktadır. Çeşitli sayfalarda, kilo, boy, cinsiyet gibi özellkleriş doldurup, günlük su ihtiyacını hesaplama araçları yer almaktadır. Ancak bunlar birebir gerçeği yansıtmamaktadır. Örneğin; iki birey düşünelim, aynı kilo , boy ve cinsiyette olsun. Hesaplama aracı, bu kişilerin aynı su tüketim miktarını österir. Ancak, bu kişilerin egzersiz yapıyor olması ya da masa başı bir işte çalışıyor olması da kişinin ne kadar su tüketmesi gerektiğinde göz ardı edilmemelidir .
Her birey, farklı özelliklere, yaşam tarzına ve yapıya sahiptir. Su ihtiyacı bu sebeple mevsimsel olarak değişkenlik gösterir. Doğru belirteç, böbreklerden süzülen idrarın renk ve yoğunluğudur.
Yani, böbrekler yeterli su içilirse atıkları bol su ile atar ve bu da idrarın renksiz ve kokusuz olmasını sağlar. Eğer az su içiliyorsa, tam tersi idrar rengi koyu sarı ve keskin kokulu olacaktır. En belirleyici unsur budur. Kendimizi takip ederek günde ne kadar su içmememiz gerektiğini bulabiliriz.
İnsan vücudunu etkileyen faktörler var. Ilıman iklimde yaşayan ve egzersiz yapan bir insanın günlük yaklaşık 2 litre su içmesi gereklidir.Bütün gıdalarda özellikle meyve ve sebzelerde bol miktarda su vardır; eğer dengeli ve düzenli besleniyorsanız buna ek olarak 1,5-2 litre su içilmesi önerilir. Fiziksel aktivite fazla ise, ortam sıcaklığı yüksek olduğu yaz aylarında , vücudumuz ter olarak sıvı kaybı yaşayacaktır. Bu dönemlerde günlük 3-4 litre su içilmesi önerilir. Diyabet ve böbrek rahatsızlığı yaşayan bireylerin doktor kontrolü ve önerisi ile su tüketmesi gereklidir.
Tüm bunları bilerek günlük hayat rutinimizde su içmeye yeterli önemi vermediğimizde sağlığımız bizi tehdit edecektir. Az su içildiğinde;
-
emziren annelerde süt azlığı,
-
saç dökülmesi ve kepeklenme,
-
baş ağrısı,
-
kabızlık,
-
unutkanlık ve konsantrasyon bozukluğu,
-
kas krampları
gibi sorunlar ile karşılaşmamız kaçınılmazdır.
Bir insanın günlük ne kadar su içmesi gerektiğini vücudu belirler. Günlük hayatımızda karşılaştığımız her sorun yada belirteç vücudumuzun bize sunmuş olduğu mesajlardır.
Son olarak su içmek sadece susuzluk için değil, besinleri taşımaya, toksinlerden kurtulmaya, vücut sıcaklığını doğru seviyede tutmaya ve cildi nemlendirmeye de yarar.
SU TABİATIN ARMAĞANIDIR !
Blogger: Hatice Girişgen