Çok Susamanın Nedenleri Nelerdir?
Su hayatımızın merkezinde yer alan ve yaşamsal fonksiyonlarımızı devam ettirebilmemiz için gerekli besini almamızı sağlayan hayati bir unsurdur. Genelde renksiz ve kokusuz yapıda olan ve değişken özellikler sağlayan su herkesin ihtiyacıdır. Peki biz ne zaman su tüketiriz? İnsan yalnız susadığında mı su içmeli? Su içmek için susamayı mı beklemeliyiz? Bu soruların cevabını önceki yazılarımızda vermiştik. Peki insan neden çok susar? Bu yazımızda buna değinelim.
Susuzluk hissi nedir?
Susuzluk hissi, bedendeki sıvı kaybında ya da tuz seviyesinin aşırı artışında meydana gelen bir durumdur. Çünkü susuzluk duyusunu sıvı miktarı ve kandaki tuz oranı belirlemektedir. Bunlar bedenin belli başlı sensörleri tarafından ölçüldükten sonra bilgiler beyne aktarılır. Aynı zamanda bazı hormonlar salgılanır, bunlar ise böbreklerdeki su ve tuz kaybını önlerler.
Mesele bedenimizdeki su miktarı aşağı yukarı %0,5 oranında azaldığında beynimiz "susuzluk" sinyali verir. %10’luk su kaybında ağızda hissedilen kurulukla birlikte konuşma bozuklukları ortaya çıkar. Bedenimiz uzun süre susuz kaldığında böbreklerimiz zarar görebilir.
Dokulardaki ve damarlardaki su kaybı bilimde "dehidrasyon" olarak adlandırılır. Bu durum örneğin şu şekilde anlaşılır; derinizi iki parmağınızın arasında bastırıp elinizi çektiğinizde derinizin hemen düzleştiğini görürsünüz. Ama eğer bedeniniz susuz kalmışsa, deri bir müddet kırışmış vaziyette kalır. Susuzluk, bedenimizdeki su ve tuz oranıyla ilgili olduğu için de tuzlu gıdalar yedikten sonra daha fazla susarız. Ama susuzluk hissi yalnız bu sebeplerden dolayı açığa çıkmaz. Bazı durumlarda farklı sebepler de susamaya yol açar örneğin:
Peritonit: Karnınızı hareket ettirdiğinizde ya da bastırdığınızda artan şiddetli ve sürekli bir ağrı vardır. Karnınız sert ve şiş veya gaz doludur. Ürperme ve ateşle birlikte aşırı ter, mide bulantısı, kusma, güçsüzlük, beniz solukluğu ve ciltte soğukluk söz konusudur. Peritonitin nedeni özellikle bağırsaklarda bulunan bakterilerdir.
Güneş veya sıcak çarpması: Aşırı güneş veya sıcağa maruz kaldıktan sonra ateşiniz 39,5 derece veya üzerine çıktığında, terlemiyorsunuz ve cildiniz, koltuk altlarında bile kuru. Bilinciniz bulanık veya tuhaf, baygınlık, kas krampları, bilinç kaybı veya nöbet durumu var ise bunun sebebi güneş veya sıcak çarpması olabilir.
Aşırı susamanın diğer nedenleri ise ilacın yan etkisi, şeker hastalığı, diyabet, iç kanama olabilir.
Aşırı susamanın farklı nedenleri olabilir. Aşırı susamak göz ardı edilmeyecek sebepleri de barındırabilir.