Sepet

© 2020 Waterstation. Tüm hakları saklıdır.

bobrek-sagligi-icin-suyun-onemi

Böbrek sağlığı için suyun önemi.

İnsan vücudunda en fazla bulunan madde sudur. Vücudumuzdaki tüm metabolik olayların devamında, besleyici maddelerin gerekli yerlere ulaştırılmasında ve her gün oluşan atık maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasında su temel bir aracıdır.
İnsan vücudunun % 60 ı sudur. İnsanın vücut ağırlığı yani kilosu değişmedikçe sıvının miktarı da değişmez. İnsan her ne kadar farketmesede gün içinde soluk alıp verme ile bile sıvı kaybeder. Fazla miktarda alınan su birkaç saat içerisinde böbreklerden atıldığı gibi; su kaybı durumunda ise (Ter, kusma, ishal, su kısıtlaması vs.) yine böbrekler daha konsantre, yoğun bir idrar çıkararak suyu tutar ve bu dengeyi sağlar. İnsan vücudundaki suyun büyük kısmı deride, kaslarda, iskelet sisteminde, kan hücrelerinde, en az ise yağ dokusunda bulunur.  İnsan vücudu biyolojik olayları gerçekleştirmek için suya ihtiyaç duyar.
Vücudumuzdaki su iki ayrı bölgede bulunur. % 35-40, hücre içeresinde % 20-25 ise hücre dışındaki sıvıdır. Hücre dışı sıvı kan ve lenf sıvısı ve beyin-omurilik sıvısı, göz içi sıvısı, akciğer-karın zarları arasındaki sıvı, eklemler içeresindeki sıvı ve mide bağırsak sisteminde dolaşan sıvıdır. 
Su vücuda mide-bağırsak sisteminden girer, cilt-akciğer, mide-bağırsak ve asıl böbrekler yoluyla atılır. Mide, bağırsak, cilt, akciğerler, bu organlardan kaybedilecek sıvı ve elektrolitleri düzenlemek gibi bir fonksiyona sahip değildir. Hâlbuki böbrekler su ve elektrolitleri atılımını ve organizmanın ihtiyacı halinde  tutulmasını, geri emilmesini gerçekleştirecek mekanizmalara sahiptirler. Su dengesini düzenleyici organ böbreklerdir.

Normalde kalbimiz bir dakikada 5 lt. kanı vücuda pompalar. Bunun  % 20 – 22 si direkt böbreklere gider. Bu da, dakikada 1200 ml; 24 saatte ise 1800 litre yapmaktadır. Günde böbreklere gelen 1800 litre sıvının % 10 u süzülür ve 180 litre olarak böbrek tüplerini geçer. Böbrekler bunu % 99,3 ünü  geri emerek 1-1,5 lt. idrarı oluşturup dışarı atarlar. Yani her gün 2 ton suyu işleyip sonuçta 1,5 litre idrar ile vücudun su dengesini korurlar.  
Az sıvı alımı idrar yolu iltihabı ve taş hastalığına neden olabilir. Yaz ve kış aylarında insan vücudunun susama isteği değişiklik gösterir. Kışın havanın soğuk olması ve fazla terleme olmaması su alma ihtiyacını bizlere her ne kadar hatırlatmasa da insan vücudu yılın her döneminde suya ihtiyaç duyar. Özellikle spordan sonra veya fazla hareket sonucunda yeteri kadar su alınmaması vücut su dengemizi bozarak ağrılara ve bazı rahatsızlıklara sebep olacaktır. Tüketilen gıdaların özellikleri bakımından suyu tutması da susama isteğini azalttığından dolayı dikkat edilmesi gereken faktörlerdendir. Önceki bloglarımızda yaz aylarında serinletici tarifler olarak alternatif içeceklerden bahsetmiştik. Gazlı ve ya kafeinli içecekler de su ihtiyacımızı azaltarak vücut sağlığımıza zarar vereceğinden dolayı dikkat edilmesi gereken unsurlardandır.
Böbrekler vücudumuzda her gün oluşan zararlı atık maddeleri su ile seyreltip atar.  Günlük ihtiyacından daha az sıvı alan insanlarda idrar akımı yavaşlayıp durağanlaştığı için doğal olarak idrar yolu iltihapları ve taşları oluşturacaktır. Bu nedenle böbrek sağlığının korunmasında birincil şart bol su içmektir. Günümüzde taş oluşmasında atık gıdaların cinsinin önemli olmadığı taş oluşumunun engellenmesinde ve tekrarlanmasının önlenmesinde yeterli su içmenin temel şart olduğu benimsenmiştir. ABD`de idrar yolu enfeksiyonlarının tedavilerinde antibiyotik yerine bol su önerilmektedir. 
Böbrek yetmezliği ve böbreğin iltihabı olan nefrit hastalığında böbreklerin fonksiyonlarının kaybından dolayı suyun süzülmesi ve atılması fonksiyonlarını yapamadıkları için su vücutta birikir. Göz kapakları, bacaklar ve vücut şişer. Böbrek sağlığı bozulduğu zamanda kişide ödem sorunu oluşur. Bu gibi durumları engellemek ve ya azaltmak içinde bol su tüketimi gerekir. Susamak vücudun bize suya hatırlatma durumudur. Susamadan su içmek alışkanlık haline gelmelidir. Kişi gün içinde suyu mineral veya besin ögesi olarak değil, bir ihtiyaç olarak görüp içmeye özen göstermesi gerekir. Vücudun suya olan ihtiyacı insanın oksijene olan ihtiyacı gibidir demekte yanlış olmak. Ama unutulmamalıdır ki nefes almak dahi vücudun su sonucu oluşturduğu bir harekettir.

 

Günde 2 ton suyu süzüp %99,3 ünü tekrar emilimle suyun dengesini ayarlayan bu organların sağlığına oldukça dikkat etmek gerekir. İçilen su ne kadar kaliteli olursa sertliği, iyonik yapısı, içile bilirlik oranı, tadı ve kokusu kaliteyi belirleyen faktörlerdendir; böbrek sağlığı da kaliteli bir suyla daha kolay korunmuş olacaktır. 

Böbrek sağlığını korumak ve kaliteli bir su tüketmek içinde bir su arıtma cihazı edinmeniz sizin için faydalı olabilir. Kaliteli ve sağlıklı bir hizmet sunan Waterstation su arıtma sistemleri sizi ve sağlığınızı ön planda tutarak gerekli test ve analizlerle suyunuzu daha iyi koşullara getirmektedir. Waterstation su arıtma sistemlerine 0850 532 02 82 numaralı hattan ulaşabilirsiniz.

Böbrekler vücudunuzu; Waterstation böbreklerinizi korur..

 

Blogger: Şeyda Ayaz

Kaynak: Nefroloji uzmanı Uz. Dr. Bilal Görçin

 Şeyda Ayaz   2019

0(850) 532 0282 Müşteri hizmetlerimizi arayıp özel olarak bilgilendirilebilir ya da

Hemen Teklif Al butonuna tıklayıp formu bize iletebilirsiniz.

Hemen Bilgi Alın

Ücretsiz keşif için sizi ziyaret edelim, evinize ve iş yerinize en uygun su arıtma cihazı ihtiyacınızı belirleyelim.

Telefon
WhatsApp