Bitki Çayınızı Hangi Su İle Demleyeceksiniz?
Kış aylarına girmemizle birlikte değişen hava şartları beraberinde birçok hastalığı da getirdi. Her mevsim değişimlerinde olduğu gibi bu yılda sıcak-soğuk ılık derken ne giymemiz gerektiğini kestiremediğimiz zamanları yaşıyoruz. Özellikle sonbahar aylarında yaşadığımız bu sorun vücudumuzu tabi ki olumsuz yönde etkiliyor. Peki hastalıklar korunup sağlıkla günlük işlerimize devam etmek için ne yapmamız gerekiyor. Gelin birlikte kış aylarında bizi dinç tutacak birkaç bitki çayını tanıyalım.
1. Zencefil Yaprağı Çayı: Özellikle kış aylarında zencefil yaprağı çayı tüketilmesi insanları hastalıklara karşı daha dirençli hale getirmektedir. Bal ve limon ilave edilerek daha iyi bir karışım haline getirilebilen bu çay kış aylarında içmeniz gereken bitki çayları arasında ilk sırada gelir.
2. Ekinezya Bitki Çayı: Bu çayın içerisinde daima iyi rol üstlenmekte olan karışım maddeleri bulunmaktadır. Bundan dolayı da boğaz ağrısına ve kuru öksürüğü geçirmekte büyük rol oynamaktadır.
3. Yeşil Çay: İnsanların saçlarını ve cilt bakımlarını yakından ilgilendirmekte olan bir çay türüdür. Ayrıca yeşil çay birden fazla kanser türüyle savaşma yolunda büyük katkı sağlamaktadır.
4. Siyah Çay: Evlerimizde genellikle tüketmekte olduğumuz siyah çay türü özellikle de kahve tutkunu olan insanlar için büyük bir alternatif olmaktadır. Çünkü bu çay en az kahve kadar insanların enerjilerini yerine getirmektedir.
5.Kuşburnu Karışım Çayı: İnsanların formunu korumasına yardımcı olan ve vücudun bağışıklık sistemi güçlendirmeye yarayan Kuşburnu çayı özellikle kış aylarında tüketilmesi gereken çaylar arasında kendisine yer buluyor. İçinde bulundurduğu C vitamininden dolayı insanların vazgeçilmezi olmaya aday bir çay.
6. Melisa Çayı: İnsanların mutsuzluklarını ve yorgunluk hislerini tamamen ortadan kaldırmaya yarayan bir çay olmaktadır. Melisa çayının özellikle uyumadan evvel içilmesi uykuya daha erken dalınmasını ve uyku esnasında vücudun rahatlamasını sağlamaktadır. Ayrıca melisa çayını yaz aylarına girildiğinde soğuk bir şekilde tüketebilmeniz mümkündür.
7. Papatya Çayı: Kış aylarında insanların hastalıklardan korunabilmesinde çok büyük rol oynamaktadır. Ayrıca papatya çayı insanların sindirim sistemlerinde rahatlamaya yol açmaktadır. Bu çayı kış aylarında mutlaka tüketmelisiniz.
8. Nane Çayı: Biliyorsunuz ki kış aylarında insanların en çok şikâyet ettikleri sorunlardan biri de mide yanmaları olmaktadır. İşte bu çay sayesinde insanlar mide yanmalarından kurtulabilir ve rahatlatabilirler.
9. Tarçın Çayı: İnsanların hastalandıktan sonra ki zorlu günlerini geçirmesine neden olan boğaz ağrılarının belki de en büyük ilacı olmaktadır. Her şeyde olduğu gibi bu çayında günde en fazla 2 fincan tüketilmesi gerekir.
10. Karahindiba Özel Bitki Çayı: İnsanların sindirim sistemlerine büyük yarar sağlayan bu çay türü vücut içerisinde ki kanın daima temizlenmesine de yarar sağlamaktadır.
Peki bu kadar nitelikli ve faydalı bitkilerden oluşan bu çaylar nasıl demlenmeli? Kış aylarında bitki çaylarımızı hangi su ile demlemeliyiz?
İçerisinde yüksek oranda klor bulunduran şebeke suyu içtiğimiz bu çayların vitamin ve minerallerinde herhangi bir tahribata yol açar mı? Diye soracak olursanız cevabı elbette evet olacaktır. Bitkilerin doğal yapıdaki antioksidan özellikleri herhangi bir kimyasalla tepkimeye girdiğinde özelliğini yitirmekle kalmayıp tehlikeli bir halde alıyor. Bu sebeple içmek istediğimiz karışımı mutlaka ki içilebilir su ile demlemeliyiz.
Özellikle alkali özellikte bir su kullanmanız hem size kendinizi daha dinç hissettirecek hem de kullandığımız bitkinin aromasını kaybetmeden tüm vitaminleriyle size fayda sağlamasına sebep olacaktır.
Blogger: Şeyda Ayaz