Araç içinde beklemiş ısınmış sular nelere sebep olur?
Havaların iyice ısınmasıyla birlikte serin yerlere ve sahil kenarlarına ziyaretler çoğalıyor. Susuzluğu en çok hissettiğimiz ve vücudumuzun su kaybından dolayı bitkin düştüğü bu zamanlarda kolay ulaşımıyla bize en cazip gelen şey pet şişeler oluyor. Pet şişe sular maalesef ki göründüğü kadar masum değil ve içtiğimiz suda göründüğü gibi temiz değil. Pet şişe naylondan, plastik maddeden üretilen içecek kabıdır. Üretimi oldukça ucuz ve kolay olduğu için dünyanın her yerinde kullanımı oldukça yoğundur. Pet şişelerin içerisinde, bazı bebek emziklerinde ve hatta market fişlerinde bulunabilen BPA (Bisfenol A) çocuklarda hormon bozukluklarına, yetişkinlerde ise göğüs kanserine yol açabilir. Plastiğin içerisinde bulunan kimyasallar dolayısıyla pet şişeden tüketilen bir suyun kalitesi ( pH değeri ) düşüyor. 2015 yılında yapılan Ambalajlı Su Raporu araştırmasına göre Türkiye’de bulunan 167 su markası temizlik standartlarından bir veya birkaçına uygun değil. Pet şişelerin içerisinde bulunan BPA’nın yanı sıra dioksin adlı bir kimyasalda bulunuyor. Dioksin büyük bir grup kimyasal bileşiğin adıdır. Benzer yapıya sahip bir grup kimyasalın bir araya gelmesi ile oluşmuştur. Bu bileşikler hidrojen, karbon, oksijen ve klor atomlarından oluşmaktadır. Zararlı bir maddedir. Yapılan araştırmalar sonucu plastiklerin sıcak su veya ısıyla temas etmesi sonucu dioksin üretildiği ifade edilir. Dioksin çok zararlı kanserojen maddedir. Birçok fast food şirketi bu nedenle plastik kullanımından vazgeçmiştir. Bunun yerine kâğıt bardak kullanımına geçilmiştir. Dioksinin zararlı olmasının en büyük nedenlerinden biri de bir kere bedene girdikten sonra bir daha dışarı atılamaz olmasıdır. Yağ dokuda birikir ve hayat boyu orada kalır. Doğum yapmamış kadınlarda meme kanseri görülmesinin nedenlerinden biridir. Hamile kadınlar emzirme ile birlikte farkında olmaksızın göğüslerinde birikmiş olan dioksini bebeklerine aktarmış olurlar. Bu şekilde bebek daha doğar doğmaz dioksin ile tanışmış olur.
Özellikle araçlarda bırakılan unutulan ısınmış suların içilmemesi konusunda ciddi uyarılar yapan yetkili birçok araştırmacı aynı zamanda bu suların ayna görevi görerek araçların yanmasına sebep olduğunu da belirtmiştir.
Sağlığımızı bu denli tehdit eden plastik şişeler hayatımızın en yaygın alışkanlığı olmuş durumda. Fakat bunun yerine evde temin ettiğiniz cam bir şişe veya çelik bir matara size aynı işlevi sağlayacaktır. Hayatımızdan tamamen çıkartmamız gereken pet şişeleri özellikle araç içinde unutulduklarında veya sıcak bir yerde ısındığında direk imha edin ve kullanmayın. Pet içerisindeki kimyasalların ısı ile aktive olması ve suya sızarak vücudumuza girmesi oldukça büyük riskler meydana getiriyor. Araçta unutulan açılmış pet şişe içerisindeki suların bir süre sonra kokmasının renginin değişmesinin ve hatta bulanıklaşmasının asıl sebebi budur.
Pet şişe alırken bir kez daha düşünün.