Güncellendi
İşlem Başarılı !

Bizi tercih Ettiğiniz için Teşekkürler


SAĞLIKLI İÇME SUYU NASIL OLMALI ?

SAĞLIKLI İÇME SUYU NASIL OLMALI ?

 

Sağlıklı Su Nedir?

 

İnsan sağlığına zararlı olabilecek mikroorganizmaları ve kimyasalları içermeyen aynı zamanda sağlık için

gerekli mineralleri yeterli ve dengeli miktarda içeren renksiz, kokusuz ve berrak olan su SAĞLIKLI

sudur .

 

SAĞLIKLI içme suyunun özellikleri nelerdir?

 

  • Kokusuz, renksiz, berrak ve içimi hoş olmalıdır.
  • Fenoller, yağlar gibi suya kötü koku ve tat veren maddeler içermemelidir.
  • Hastalık yapıcı mikroorganizmalar içermemelidir.
  • Yeterli derecede yumuşak olmalıdır.
  • Hidrojen sülfür, demir ve mangan gibi elementleri ihtiva etmemelidir.
  • Suda sağlığa zararlı kimyasal maddeler bulunmamalıdır.
  •  

NEDİR BU KİMYASAL MADDELER?

 

  • Arsenik,
  • Kadmiyum,
  • Krom,
  • Kurşun,
  • Cıva

gibi bazı kimyasal maddeler zehirli etki yapabilir.

 

Bunun yanında,

  • baryum,
  • nitrat,

  • florür,

  • radyoaktif maddeler,

  • amonyum,

  • klorür


gibi maddeler sınır değerlerinin üzerinde olduklarında sağlığa olumsuz etkileri olan maddelerdir.

 

İçilebilir suyun özelliklerini üç grup altında toplamak mümkündür.

 

  1. Fiziksel özellikler:  Bulanıklık, renk, koku, sıcaklık , radyoaktivite

  2. Kimyasal özellikler: Sertlik derecesi, organik ve inorganik içerikler, pH ve zehirli bileşikler vb.

  3. Biyolojik özellikler: Bakteriler, virüsler, parazitler vb.

 

İÇME ve KULLANMA SULARININ FİZİKSEL NİTELİKLERİNİN

 

STANDARTLARI

NİTELİK

STANDART

ETKİLER

Bulanıklık

Berrak

Organik ve İnorganik maddeler ile bulanıklık

Renk

Renksiz

Endüstriyel atıklar ile “siyah”, organik maddeler

ile “sarı”, Demir ile “kırmızı”

renk

Koku

Kokusuz

Organik maddeler, endüstri atıkları ile kötü koku

Sıcaklık

4-12 ‘C

Sıcaklık artışı ile

mikroorganizmaların üremesinin kolaylaşması

Radyoaktivite

Alfa aktivite = 0.1 Bq/lt

Beta aktivite = 1 Bq/lt

Radyoaktif patlamalar sonucunda oluşan serpintiler

 

İÇME ve KULLANMA SULARINDAKİ KİMYASAL

MADDELERİN STANDARTLARI

 

MADDE

STANDART MİKTAR

ETKİLER

Oksijen

6-12 mg/lt

Fazlalığı organik

maddeler ile kirlenme

 

Eksikliği “Agressivite” özelliği

Karbon Dioksit

15-18 mg/lt

Fazlalığı “Agressivite” özelliği

İyot

10-20 gama /lt

Eksikliği “Andemik Guatr”

Flor

0.5-1.5 mg/lt

Fazlalığı “Flourozis”

Eksikliği “Diş çürükleri”

 

 

 

 

 

Magnezyum

50-180 mg/lt

Fazlalığı “Su sertliği”

Klorür

200-600 mg/lt

Fazlalığı özellikle idrar ile

kirlenme

Nitrat

20-45 mg/lt

Fazlalığı organik maddeler ile kirlenme göstergesi

Nitrit

3-5 mg/lt

Fazlalığı organik maddeler ile kirlenme göstergesi

 

Kalsiyum

 

75-120 mg/lt

 

Fazlalığı “Su sertliği”

 

İçme – kullanma suyunda sertliği oluşturan en önemli maddeler Ca, Mg katyonlarıdır.

Sularda bir de geçici ve kalıcı sertlik söz konusudur.

Geçici sertlik ;

kalsiyum bikarbonat ve karbonat bileşiklerinden ileri gelir; suyun kaynatılması ile giderilir.

Kalıcı sertlik ;

sülfat ve klorür bileşiklerinden ileri gelir.

Sertlik birimi Fransız sertlik derecesi olup 1 Fransız Sertlik Derecesi “1 litre suda 10 mg Kalsiyuım Karbonatın verdiği sertlik düzeyi” olarak tanımlanmaktadır.

 

Sertlik düzeyleri :

 

  • Tatlı su (0-7 sertlik derecesi)

  • Yumuşak su (7-14 sertlik derecesi)

  • Orta sert su (14-28 sertlik derecesi)

Sert su (28 ve üzeri sertlik derecesi) olarak sınıflanmaktadır.

Son yıllarda yapılan epidemiyolojik çalışmalarda yumuşak suların kullanıldığı bölgelerde sert suların kullanıldığı bölgelere göre kalp- damar sistemi hastalıklarından ölümlerin daha fazla olduğu gözlemlenmektedir.

KAYNAKLAR

  • Yassi A, Kjelström T, Kok de T, Guidotti LT, Basic Environmental Health, Chapter 6, UNEP, Oxford 2001.
  • Güler Ç, Benli D, Vaizoglu S. Su Kirliligi. Halk Saglıgı Temel

Bilgiler Kitabında. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 2006; 521-

537.

  • iski.gov.tr

  • ctf.edu.tr/halk/Çevre Sağlığı İçme ve Kullanma Suları.pdf